Scheveningen havenhoofd

De 3 Mythes

"een nieuwe heup gaat maar 15 jaar mee"

"ze kunnen het maar één keer doen"

"je bent (dus) te jong voor een kunstheup"


De Feiten: deze verhalen komen uit de tijd dat kunstheupen bestonden uit een plastic kom, preciezer gezegd: een kom van polyethyleen. Hierin werd een metalen kop geplaatst, en de harde metalen kop kan dan inderdaad in de loop der jaren de (zachtere) kom uitslijten. 

De specialisten van Orthopedieteam gebruiken al meer dan 15 jaar keramiek voor de heupkommen en heupkoppen. Dit is zo'n 500 x slijtvaster dan traditioneel polyethyleen (Essner 2005). Keramiek is in alle testen het minst slijtende prothese materiaal. Bovendien geven voor een zelfde volume slijtage deeltjes de keramiek deeltjes veel minder reactie in het lichaam dan polyethyleen of metaal (Tipper 2001, Germain 2003). 

Deze ontwikkelingen maken het mogelijk dat een kunstheup levenslang meegaat. Ook polyethyleen is de laatste 10 jaar enorm verbeterd in zijn slijtvastheid. Moderne typen polyethyleen ("crosslinked") komen in de buurt van keramiek (Kurtz 2011). 


Dus

Anno nu kan een kunstheup, met de goede materiaalkeuze, levenslang mee. De nummer 1 reden voor heroperaties, slijtage van de kom, is met gebruik van keramiek en crosslinked polyehthyleen goed te ondervangen. 

Dan

Wordt het nóg belangrijker dat de heup er op de goede manier wordt ingezet: de voorste benadering


Meer weten? 

Andere "moderne" heup ervaringen vindt u bv hier: www.heupdoetleven.nl (alles over de patiëntkant van het verhaal

en bij Dr. Bouma, Bergman Kliniek Naarden: http://www.voorstebenadering.nl

Maak een afspraak voor de polikliniek in Rijswijk bij Astrid Bierens:  a.bierens@bergmanclinics.nl 

of bel het Bergman Contact & Service Center: 088 9000 500


  afbeelding: playa los lances, tarifa