na_de_operatie_voorste_benadering_thp.pdf          

Welke mensen kunnen NIET geopereerd worden in Bergman Clinics ?: Mensen die een aandoening hebben waarvoor extra bewaking nodig kan zijn met een medium- of intensive care faciliteit. Dit laatste betekent dat mensen met ASA klasse 3 of 4 aandoeningen niet in Bergman Clinics geopereerd kunnen worden. ASA staat voor American Society of Anesthesiologists, en de anesthesist is ook degene die de uiteindelijke afweging maakt of het veilig is in Bergman Clinics te opereren. 

Mocht er tijdens opname in Bergman Clinics Rijswijk onverhoopt iets anders gaan dan gepland: het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp heeft een achterwacht functie voor Bergman Clinics en indien nodig kunt u naar het Alrijne ziekenhuis worden overgeplaatst voor verdere behandeling. 

 

Wat zijn de risico’s van een totale heup operatie met de voorste benadering ?

Een totale heup operatie is een van de beste operaties überhaupt, dat wil zeggen geeft meer verbetering in uw welzijn dan bijna alle andere operaties. De chirurgen van orthopedieteam plaatsen kunstheupen via de voorste benadering omdat ze hiermee een beter controleerbaar eindresultaat bereiken met minder pijn en sneller herstel.

Er is een kleine kans op complicaties. De vervelendste hiervan is infectie, deze kans is circa 1% en hangt ook samen met uw algehele gezondheid en roken. Andere, zeldzame complicaties zijn: trombosebeen en longembolie (om de kans hierop verder te verkleinen is het goed u snel uit bed te helpen na de ingreep), nabloeding, breuk (van een deel) van het bovenbeen, uit de kom gaan van de nieuwe heup (luxatie), beenlengteverschil en letsel van een van de grote zenuwen (nervus femoralis, deze stuurt o.a. de quadriceps spier aan) of een huidzenuw. Bijna al deze complicaties zijn gerelateerd aan chirurgische techniek en daarmee te voorkomen. Dat geldt niet voor een letsel van de huidzenuw: zeldzaam is er een positie en verloop van de huidzenuw die letsel van deze zenuw bij de operatie veroorzaakt (dit veroorzaakt een lokaal doof huidgevoel maar heeft niets met lopen en bewegen te maken). 

 

Wat kan ik zelf het beste doen als voorbereiding op de operatie ?: Stoppen met roken, uw gewicht verminderen en oefenen met een hometrainer of fiets. 

Roken is nadelig voor alle wondgenezingsprocessen en verhoogt de infectiekans. Stoppen met roken heeft dus altijd zin. Circa 3 maanden na stoppen met roken zijn veel van de nadelige effecten van roken voor de operatie al verdwenen.  

Fietsen geeft een veel lagere belasting op de heup dan lopen. Zo kunt u toch de heup enigszins soepel houden en de beenspieren trainen zodat de revalidatie makkelijker verloopt.

 

Welke stappen moeten er gezet vóór opname ?

 • Bezoek pre-operatieve screening (POS). Hier inventariseert de assistente van de anesthesist de risico's rond de operatie. Dit betekent onderzoek van hart en longen, maken van een hartfilmpje en bloedonderzoek. Soms is de uitkomst hiervan dat eerst advies moet worden gevraagd over de operatierisico’s aan een andere specialist, bijvoorbeeld de cardioloog. Op het POS kunt u ook overleggen wat de beste vorm van verdoving is, algeheel anesthesie (narcose) of een ruggeprik en daarbij eventueel een roesje (licht slapen).

 • Een operatiedatum plannen, uiteraard gaat dit in overleg. Soms is het nodig uitslagen van andere specialismen af te wachten voor een datum gepland kan worden.

  Onderstaande middelen zijn ter voorkoming van infectie na de operatie. Het belang van infectie preventie voor de operatie is groot. Recepten voor de neuszalf en dettol wasgel krijgt u bij de anesthesiescreening (POS). 

  Behandeling neus met antibiotische zalf.  Drie dagen voor de operatie starten en twee tot driemaal daags Bactroban zalf in de neusgaten aanbrengen. Op de operatie dag en de dag na operatie ook nog zalf aanbrengen (dus graag de zalf meenemen naar de kliniek). Dit dient om de kans op infecties te verkleinen (Zo'n 10 - 20% van de mensen heeft Stafylococ bacteriën in de neus die het risico op infecties vergroten).

  Behandeling van huid en haar met dettol antibacteriële wasgel.  Vanaf drie dagen voor de operatie tweemaal daags het lichaam wassen onder de douche. De haren de laatste douchebeurt voor de operatie ook met Dettol wasgel wassen. Op de eerste dag na de operatie wast u voor de laatste keer met de dettol, dus graag de Dettol meenemen naar de kliniek.Hierna geen huidproducten of bodylotion meer gebruiken. Het operatiegebied niet scheren.

   

  Stoppen met Bloedverdunners ?

  Stoppen met bloedverdunnende middelen als sintrom en marcoumar 1 week voor de operatie vermindert het bloedverlies tijdens de operatie en de bloeduitstorting na de operatie. Of deze middelen gestopt mogen worden kunt u met de orthopedisch chirurg bespreken. Soms is  het nodig te overleggen met de specialist die de bloedverdunners heeft voorgeschreven.

  Acetylsalicylzuur (Aspirine), carbasalaatcalcium (Ascal) en dipyridamol (Persantin) kunnen rond de operatie worden doorgeslikt, u hoeft het gebruik hiervan niet te staken. 

   

   

  Welke aanpassingen zijn thuis nodig ?

 • Bed beneden zetten?: hoeft niet, we leren u trap lopen tijdens de opname. U kunt dit ook al oefenen met krukken vóór de opname (zie nabehandeling THP)

 • Verhoogde toiletbril?: dat is wel comfortabel, is te verkrijgen bij Thuiszorg.

 • Helpende hand om dingen op te rapen?: hoeft niet, maar ook dat is wel comfortabel, is te verkrijgen bij Thuiszorg. Lange schoenlepel idem.

 • Kan ik alleen zijn thuis?: de eerste nacht niet. Uiteraard is hulp bij boodschappen en dergelijke de eerste 10 dagen aan te raden.

 • Thuiszorg of Zorghotel organiseren? Dit kan in overleg met de OK-planning en uw zorgverzekeraar.

   

   

  Na de operatie: Praktisch

 • Kan ik alleen zijn thuis?: de eerste nacht niet. Uiteraard is hulp bij boodschappen en dergelijke de eerste 10 dagen aan te raden.

 • Mag ik op mijn zij slapen?: Ja, u mag liggen en slapen zoals u wilt.

 • Kan ik in bad stappen?: Ja, met goede antislipvoorzieningen. U mag meteen in bad douchen. Een bad nemen kan als de wond 5 dg lang volledig droog is (geen wondlekkage heeft). 

 • Wanneer mag ik weer autorijden?: Als u goed met 1 kruk uit de voeten kunt, meestal is dat na een week of 4. Overleg ook met uw verzekeraar.

 • Wanneer mag ik weer werken?: Meestal is de beste planning om lichamelijk zwaarder werk de eerste 6 wk na uw nieuwe heup niet te doen. Administratief werk kan na een week of 4 hervat worden, start bijvoorbeeld met halve dagen.

   

  Na de operatie: Bewegen

 • Gebruik het niet geopereerde been om de kracht te leveren bij opstaan uit een stoel en traplopen.

 • De eerste 6 weken geen krachttraining doen.

 • Zijn er bewegingsbeperkingen? Ja, extreem diep zitten of hurken, het been volledig naar achter strekken en dan de voet naar buiten draaien hebben de eerste 6 wk een kans op luxatie (uit de kom gaan vd heup).

 • Wanneer mag ik fietsen?: na ongeveer 1 week kunt u starten met een hometrainer met een wat hoger afgesteld zadel. Straatfiets duurt langer, sowieso is een damesfiets met lage opstap handiger om mee te starten. Zet nu het zadel wat lager om met de voeten goed de grond te bereiken.

 • Wanneer mag ik weer Seks hebben?: Wanneer u wilt.      Seks met een Nieuwe Heup?

 • Is fysiotherapie noodzakelijk?: het kan heel nuttig zijn, maar het is geen must. Zie de pdf  aandachtspunten en fysiotherapie na voorste benadering. Het tweede deel hiervan is voor de fysiotherapeut bestemd. FT_DAA_Naarden_06_2017.pdf

 • Trap op lopen met krukken:

 • gebruik een leuning als dat kan

 • neem beide krukken in de andere hand

 • plaats eerst het ‘niet-geopereerde’ been op de volgende tree

 • plaats hierna het ‘geopereerde’ been bij

 • blijf de eerste 6 weken de trap tree voor tree opgaan

   

 • Trap af lopen met krukken:

 • gebruik een leuning als dat kan

 • neem beide krukken in de andere hand.

 • zet eerst het geopereerde been en de krukken één tree lager

 • plaats het niet-geopereerde been erbij.

   

  Na de operatie: Pleister en zwelling

   

 • De operatiepleister mag 5 dagen blijven zitten, tenzij het wondbed van de pleister eerder voor 2/3 verzadigd is. U mag met deze pleister ook douchen.

 • Na de operatiepleister gaat er een douchepleister op de wond. Ook deze mag 5 dagen blijven zitten tenzij het wondbed van de pleister eerder voor 2/3 verzadigd is. Met beide pleisters kunt u douchen.

 • Let ook op dat de pleister niet omkrult waardoor er een verbinding ontstaat met de buitenwereld. Vervang de pleister als dit gebeurt.

 • Pleister vervangen: haal de pleister van de wond. Was uw handen, plaats een nieuwe pleister.

 • Let Op: de wond hoeft niet te worden schoongemaakt en er mag geen crème of zalf op gesmeerd worden.

 • Het geopereerde been kan dik zijn: Dit is een effect van het opereren en het nog niet meteen normaal kunnen lopen (met goede afwikkeling voet en aanspannen kuit).

 • Er kan een bloeduitstorting in het bovenbeen zijn:  Hoewel een speciaal stofje wordt  gegeven om dit te voorkomen, kan een bloeduitstorting nog wel voorkomen.

 • De zwelling van het been vermindert door regelmatig zo normaal mogelijk te lopen. Bij zitten of liggen kan het onderbeen wat hoger worden gelegd.

   

  Na de operatie: controles en contact opnemen

  Twee weken na de operatie is er een wondcontrole, 8 weken na de operatie spreekt u de orthopedisch chirurg. De afspraken worden voor u gemaakt.

   

  De kliniek is 24 uur per dag bereikbaar via telefoon nr: 088 990 6126

  Indien u geen gehoor krijgt kunt u contact opnemen met het Contact & Servicecentrum in Naarden via tel.nr 088 9000 500 waarna u met een van onze medewerkers wordt doorverbonden.

   

   

   

  U dient contact op te nemen indien:

  Er een acute zwelling optreedt

  De pijn enorm toeneemt

  De huid erg rood wordt rondom het operatiegebied

  Bij koorts boven de 38.5 en/of een koude rilling of als u zich ziek voelt

  Bij ernstige wondlekkage

  Als u een dik, rood, warm, glanzend onderbeen krijgt

   

   

  Gegevens Kiniek:

  Braillelaan 5

  2289CL Rijswijk

   

  Gegevens Polikliniek:

  Laan van Oversteen 20

  2289CX Rijswijk