Roel Kersten heeft Geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. De opleiding tot orthopedisch chirurg volgde hij in het UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Diakonessenhuis in Utrecht. Tijdens de laatste fase van zijn opleiding volgde hij een differentiatie (revisie) prothesiologie in het UMC Utrecht, waar hij veel ervaring heeft opgedaan met pijnlijke en niet goed functionerende heup- en knieprotheses.
Na het afronden van de opleiding tot orthopedisch chirurg in 2020 heeft hij zich verder gespecialiseerd in de verschillende aandoeningen en behandelingen van het kniegewricht. Tijdens een knie fellowship in het Martini ziekenhuis in Groningen (onder leiding van dr. Brouwer) heeft hij zich onder andere gericht op de behandeling van knieslijtage (halve en hele knieprotheses, revisie prothesiologie), sportletsels, kraakbeenbehandelingen en standscorrecties.
Roel Kersten heeft een promotieonderzoek afgerond over de behandeling van degeneratieve afwijkingen van de tussenwervelschijf (Promotor: prof dr. F.C. ├ľner). Momenteel doet hij onderzoek naar de resultaten van verschillende type knieprotheses.
Sinds februari 2022 is Roel Kersten werkzaam als orthopedisch chirurg bij Bergman Clinics | Bewegen in Rijswijk. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van knieproblematiek in de volle breedte.

Lidmaatschappen:

- Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)
- Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie (NVOT)
- Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
- Dutch Knee Society / Lid Werkgroep Knie (NOV)