Inderdaad: 1883

Wat Orthopedieteam betreft niks geen hype.

Wel vinden we de voorste benadering de beste, want meest anatomische manier om een kunstheup te plaatsen. De heupkop èn de heupkom wijzen immers naar voren in het bekken, het is dan ook de kortste en minst pijnlijke route naar de heup.

Het herstel kan hiermee sneller gaan. Maar voor de chirurgen van orthopedieteam is een belangrijker voordeel dat we hiermee een betere operatie kunnen doen. Dit is omdat de voorste benadering in rugligging gebeurt. Dat is niet alleen comfortabeler voor de patient en de anesthesist. We kunnen in rugligging de positie van de kom beter beoordelen, en alle testen van de kunstheup zijn beter te doen en betrouwbaarder in rug- dan in zijligging. Denk aan bepalen van de beenlengte en spierspanning, en of de heup uit de kom kan gaan.

Als die testen goed zijn kan de cliënt de nabehandeling eigenlijk zelf bepalen. Met alleen die beperking de eerste 6 weken rustig aan te doen. Zware belasting op de heupsteel vermijden, deze moet namelijk nog definitief ingroeien. Dus geen krachttraining, niet zwaar tillen, lopen geleidelijk opbouwen. Fietsen (hometrainer) kan na circa 10 dagen. Fysiotherapie kan zeker helpen, maar is geen must.