2. Rondom uw opname in de kliniek

Hoe bereid ik mij thuis voor op de operatie?

Om uzelf goed voor te bereiden op de operatie, vragen wij u de volgende instructies op te volgen.

Innemen van medicijnen op de ochtend van de operatie: 

Uw behandelend specialist en/of de anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u voor de operatie moet stoppen en welke medicijnen u mag blijven gebruiken.


Eten en drinken:

U kunt alleen geopereerd worden als u nuchter bent. Nuchter zijn betekend dat u een bepaalde tijd voor de opname en de operatie niet mag eten en/of drinken. Indien u niet nuchter bent voor opname, kan de operatie niet plaatsvinden. 

Vanaf 6 uur voor opname mag u niet meer eten. U mag alleen nog water, thee of koffie zonder melk (eventueel met suiker) drinken. U mag geen melkproducten, sappen of koolzuurhoudende dranken nuttigen. Vanaf 2 uur voor opname mag u niets meer eten en drinken. De verpleegkundige belt u 2 dagen voor de operatie op om u de geplande opnametijd door te geven, zodat u weet tot hoe laat u nog kunt eten en drinken.


Roken, het gebruik van alcohol en drugs:

Overmatig alcoholconsumptie en druggebruik heeft een nadelige invloed op de anesthesie. Het is raadzaam om twee weken voor de operatie alcohol en drugsgebruik te matigen en 12 uur voor de operatie helemaal niets meer te gebruiken.
Roken is nadelig voor de wondgenezing en verhoogd het risico op een infectie. Probeer daarom zo snel mogelijk te stoppen met roken en rook ook minimaal 3 maanden na de operatie niet. Een operatie is dus een goed moment om helemaal te stoppen met roken.
Let op: stop niet te kort voor een operatie. U zult dan vaker moeten hoesten en meer slijm produceren en dat is nadelig voor u en de operatie.

Lees meer over stoppen met roken in onze folder