Een Morton’s neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen (afbeelding). Vanaf de grote teen geteld zit het Morton's neuroom meestal tussen de derde en vierde teen.  Hoe een Morton’s neuroom precies ontstaat is niet helemaal bekend. Mogelijk houdt het verband met nauwe schoenen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de zenuw steeds een beetje beschadigd wordt, omdat deze klem zit tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. De belangrijkste klacht bij een Morton's neuroom is pijn. De pijn voelt aan als een brandend of stekend gevoel, soms zijn er tintelingen of elektrische schokjes en mensen hebben vaak het gevoel alsof er iets tussen de tenen zit of iets verschiet. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal slechts aan één voet.  

Diagnose en onderzoek Morton’s neuroom
Bij klachten aan uw voeten komt u bij Bergman Clinics bij een gespecialiseerde voet/enkel orthopeed. Na het aanhoren van uw klachten en het onderzoeken van de voet worden eventuele vervolgonderzoeken ingezet. Een Morton’s neuroom kan vrijwel altijd aan de hand van de klachten worden vastgesteld. Daarnaast wordt bij Bergman Clinics een echo gemaakt van de voet. Deze wordt in de Bergman Kliniek door een registerpodoloog verricht. Op deze manier kan de grootte van het Morton’s neuroom worden gemeten. Op een röntgenfoto is deze namelijk niet te zien. De röntgenfoto wordt meestal wel gemaakt om andere aandoeningen uit te sluiten. Een MRI is eigenlijk nooit nodig en bovendien is een MRI niet erg geschikt om een neuroom aan te tonen.  

Behandeling en operatie Morton’s neuroom
Vaak wordt eerst geprobeerd om de klachten van een Morton’s neuroom te verminderen zonder operatie. In veel gevallen kunnen de klachten op deze manier worden verholpen. Door het dragen van brede schoenen kan de prikkeling van de zenuw verminderen wat de pijn vermindert. Ook kunnen therapiezooltjes worden gemaakt om ervoor te zorgen dat er geen druk meer staat op het Morton’s neuroom. Echter is dit alleen zinvol als het Morton’s neuroom niet te groot is. Ook kan een ontstekingsremmende injectie (corticosteroïd) gegeven worden om de prikkling van de zenuw te verminderen.

Afbeelding 2. Ontstekingsremmende injectie

Indien op basis van een echo is vastgesteld van het Morton’s neuroom te groot is om te behandelen middels een niet operatieve ingreep, kan worden overgegaan tot een operatie. Een andere reden om te opereren kan zijn dat de klachten, ondanks de injectie, terug zijn gekomen. Bij de operatie wordt er een snee gemaakt aan de bovenzijde van de voet op de plaats van het neuroom, tussen twee tenen in. De bandjes die de kopjes van de middenvoetsbeentjes met elkaar verbinden worden doorgenomen, zo krijgt de zenuw meer ruimte. Dit doornemen heeft geen gevolgen voor de stabiliteit van de voet.

Het neuroom wordt verwijderd samen met een gezond stuk van de zenuwtakjes, dit om te voorkomen dat de verdikking (snel) terugkomt. Zie afbeelding 3. Dan wordt de huid weer gesloten met een oplosbare hechting.  

Afbeelding 3. Verwijderd Morton's neuroom

Revalidatie en complicaties Morton’s neuroom
Vooraf wordt u natuurlijk uitgebreid geïnformeerd over het traject na de voetoperatie en mogelijke complicaties die kunnen optreden tijdens de operatie. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat u de eerste twee dagen na de ingreep veel rust moet nemen en de geopereerde voet omhoog moet leggen.
U krijgt bij Bergman Clinics een platte revalidatieschoen (afbeelding 4). Met deze schoen mag u de geopereerde voet belasten. U gebruikt deze schoen de eerste 14 dagen na de operatie.   

Afbeelding 4. Platte revalidatieschoen

Het drukverband dat wordt aangelegd na verwijdering van het Morton’s neuroom, laat u 14 dagen zitten. Het drukverband mag niet nat worden tijdens het douchen.
U hoeft het drukverband niet zelf te verwijderen, dit doet de doktersassistente/verpleegkundige voor u, tijdens uw afspraak op het verbandspreekuur.

Complicaties
Complicaties kunnen bij elke operatie optreden. Ondanks dat de orthopedisch chirurg uiterst steriel werkt bestaat er altijd een kans op infectie. Specifiek voor het Morton’s neuroom geldt dat het mogelijk is dat er een nieuw Morton’s neuroom ontstaat als littekentje aan het uiteinde van de verwijderde gevoelszenuw. Mogelijk komen de pijnklachten dan weer terug. Gelukkig is deze complicatie uiterst zeldzaam.  

Meer weten?
Maak een afspraak voor de polikliniek in Rijswijk bij bewegingszorg.rijswijk@bergmanclinics.nl of bel het Bergman Contact & Service Center: 088 9000 500