Wat is een hallux rigidus? 

Hallux is Latijns voor grote teen en rigidus betekent stijf, een stijve grote teen dus. Meestal komt dit door slijtage (artrose) van het grote teen gewricht. Dit gewricht is belangrijk bij het lopen, vooral het afwikkelen van de voet waarbij de grote teen omhoog beweegt. 

De meest voorkomende oorzaken van slijtage van de grote teen:

  • na een breuk of zgn micro-traumata (alsmaar kleine tikken tegen het gewricht, bijvoorbeeld bij voetballen) 
  • bepaalde ziekten als reumatoïde artritis of jicht
  • bij verlammingen en bij een jarenlang bestaande hallux valgus
  • soms ook jaren na een operatie voor een hallux valgus 
  • maar vaak is er ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. 

Wat zijn de klachten van een hallux rigidus?

De belangrijkste klacht is pijn aan het grote teen gewricht. Deze kan gepaard gaan met ochtendstijfheid en startpijn (pijn bij de eerste stappen met lopen). De meeste pijn wordt gevoeld bij het afwikkelen van de voet. Omdat er dan, soms ongemerkt, meer over de buitenkant van de voet afgewikkeld wordt, kan er ook pijn in de rest van de voorvoet ontstaan. Ook kan er wisselend zwelling van het gewricht zijn. Bij langer bestaan ontstaat er meestal een bobbel aan de bovenkant bij de grote teen, de zogenaamde osteofyt. 

Hoe stel je de diagnose hallux rigidus?

Het verhaal vertelt meestal de diagnose, met bij lichamelijk onderzoek meestal een stugge teen met pijn bij bewegen. Soms zit er er een bobbel op het gewricht (osteofyt). De röntgenfoto bevestigt de diagnose en vertelt soms de oorzaak. Soms is bloedonderzoek nuttig, naar bijvoorbeeld jicht.



De behandeling



Frank Faber

Voet- en enkelspecialist

Hubert Oostenbroek

Heup-, voet- en enkelspecialist

Julius Wolkenfelt

Heup-, voet- en enkelspecialist